Teesside University - Student Life Building

The new Student Life building located in the heart of Teesside University’s Middlesbrough campus as part of the wider masterplan is very much student-centred and led space. The flexible spaces within the building are aimed at providing for and supporting the diverse student community as part of the University’s vision to deliver an excellent student experience particularly focusing on the wellbeing and promoting skill development. The fully digital-enabled space also houses the ergonomic and collaborative working spaces for the students helping them to enhance their creativity and innovative skills.

The structural solution adopted for the building was a braced steel frame with composite slabs formed using profiled metal deck. The spaces within the building is quite unique in its arrangement as it caters for a variety of uses.

As such, the mixture of open spaces and private spaces integrate well with the illusion of a floating cubicles within the open space. The double height open atrium area was achieved using hanger steel post to support the upper floors. The structural framing using hot-rolled steel work played a huge part in delivering this vision.

BIM was also utilised for this project which made it easy for clash detection as all parties were using Revit to determine any issues or clashes early on in the design stage.

This project also won the following awards in 2020:

  • Pupil/Student Experience Teesside University
  • UK National Awards for Education
  • Education Award
  • Structural Awards – Large Project – Special Commendation

Related Projects