Aberdeen Station Redevelopment

Fairhurst undertook structural and civils design work to facilitate the remodelling of several buildings throughout the station as well as improvements throughout the concourse. The project involved renovating the Category A listed concourse pavilion, adding a glass extension for a first-class lounge on the first floor. Significant changes to the building improved its functionality, including a new ticket office.

In addition, significant structural work was carried out to renovate the North Corner building, adding new stairs and a lift shaft. Throughout the station, new staff facilities and retail spaces were created and improvements were made to the taxi rank and parking area including enhanced cycle parking.

The works throughout the station were successful in conserving, repairing and reconfiguring the heritage buildings while updating their functionality and giving an improved passenger experience.

Awards:

  • Winner – National Rail Heritage Awards (Urban Heritage category)
  • Shortlisted – Scottish Design Awards (Retrofit category)
  • Shortlisted – Scottish Transport Awards (Excellence in Transport Design category)

 

Kirsty Devlin, Scotrail Head of Projects & PMP, said:

“Our engineers, contractors, project, and station teams have done an excellent job in delivering better facilities for customers and railway staff.

“Their work has helped modernise this historic and iconic station whilst retaining original features and character, recognised by our success at the National Railway Heritage Awards.

 

Photography: © Keith Hunter Photography

Related Projects